top of page

"Er is meer arbeidsleed dan liefdesleed", eens of oneens?

“Er is meer arbeidsleed dan liefsdesleed”. Wat denk jij? Ben je het daarmee eens of niet?


Toen ik vorige week een oproep plaatste dat ik een proefclient zocht voor een verdiepende opleiding die ik volg als loopbaancoach stroomde de reacties binnen. Inmiddels heb ik iemand gevonden maar de stroom aan reacties liet mij ook weer zien hoeveel arbeidsleed er eigenlijk is. Teveel mensen halen geen echte voldoening uit hun werk. Of erger nog, worden er diep ongelukkig van. Het liet me ook zien dat de drempel om contact te leggen met een loopbaancoach er nog altijd is. Te vaak is dit helaas in ieder geval een financiële drempel. Nu ik een gratis traject aanbod was die financiële drempel er even niet. En ik schrok van de hoeveelheid echte en reële loopbaanvragen.


Loopbaanvragen zoals;

“Ik zit al een tijd niet op mijn plek, maar nu na baan 3 die niet bevalt wil ik graag met een loopbaancoach aan de slag”. Of “Ik ervaar al jaren geen voldoening in mijn werk, maar ik ben er toevallig goed in. En dus doe ik het voor de waardering. Maar ik heb geen idee of dit past bij mij of mijn talenten.” Of “Ik heb jarenlang met plezier gewerkt in sector x maar ik ben ziek geworden / burn-out gekregen en zit daardoor nu thuis. Ik overweeg een carrièreswitch maar waar ik heb het gevoel ik met 2-0 achtersta. Hoe maak ik een nieuwe start?”. Of “Ik zoek meer uitdaging in mijn werk en overweeg al een tijd een loopbaancoach te benaderen. Zelf kom ik niet tot concrete stappen. Ik zou graag een plan hebben zodat ik over x aantal jaren wel mijn ambities waar kan maken.” Of “Ik heb het gevoel dat ik in mijn huidige baan blijf omdat het een goede werk-prive balans geeft, maar eigenlijk past het werk niet bij mij. Ik wil graag verkennen of er niet werk is werk is waar ik beide kan hebben. Dat het en bij me past en een goede werk-prive balans geeft. ” Of “Ik heb een conflict met mijn baas, en moet en wil nu echt op zoek naar ander werk. Maar waar begin ik? Ik heb niet de juiste diploma’s voor de baan die ik eigenlijk wil en nu ook al doe. Ik maak geen kans bij andere werkgevers.” Of “Ik ben mijn werk helemaal zat en haal er geen plezier meer uit, liever ga ik rondreizen maar ik moet mijzelf ook zien te onderhouden. Welk werk past bij mij en mijn wens hoe ik mijn leven in wil vullen?”


Dit is zomaar een greep van de verhalen die ik afgelopen week heb gehoord.


Herken jij je hierin? En begrijp je dan ook dat als ik al deze verhalen hoor, ik soms het idee krijg dat er meer arbeidsleed dan liefdesleed is. Bijna iedereen kent wel een vriend, vriendin of familie lid die op vast loopt in zijn of haar werk. Wat kunnen we samen doen om dit arbeidsleed te verlichten? En wat kunnen we met elkaar doen om de drempel weg te nemen om de hulp van een loopbaancoach in te schakelen?

Dat zijn vragen die ik mijzelf stel. Helaas is het nog altijd zo dat niet iedereen zo’n open en vertrouwelijke relatie heeft met zijn werkgever om te vragen of de werkgever het loopbaancoachtraject wil vergoeden. En soms voelt het ook niet goed of het juiste moment om openlijk te delen met je baas dat je niet zeker weet of je wel wil blijven in je huidige baan. Allemaal heel goed te begrijpen. Je moet het kunnen delen met je werkgever op het moment dat het voor jou voelt als het juiste moment. En niet op het moment dat het geld nodig is.


Als loopbaancoach zelf kan ik ook niet trajecten gratis aanbieden. Ook ik heb mijn boterham nodig. Maar ik vind het wel goed om te delen dat als je het financieel spannend vind om een loopbaantraject aan te gaan, terwijl jouw loopbaanvraag heel reëel en echt is, het altijd mogelijk is om met mij te bespreken dat je de coaching betaalt in termijnen. Tegelijkertijd mag je het ook echt zien als een investering in jezelf, in je geluk en in je carrière.


Gun jezelf een nieuw begin! Als loopbaancoach kan ik niet beloven dat we direct de nieuwe baan gaan vinden die je helemaal gelukkig maakt maar ik kom wel naast je staan. En we gaan samen de verandering in gang zetten, een begin maken. Een antwoord zoeken op jouw loopbaanvraag. We onderzoeken wie je bent en waar je vandaan komt. Je werkgeschiedenis en welke keuzemomenten er zijn geweest. Je mag gaan dromen over alle wilde banen en dromen die je nog nooit hebt durven uitspreken. Samen maken we vervolgens een plan. Een plan hoe jij stap voor stap en met een goede onderbouwing voor die baan kan gaan die écht past bij jou. Dat gun jij jezelf toch ook?


Ik wil je echt aanmoedigen contact te leggen met een loopbaancoach als je een loopbaanvraag hebt. Dat hoeft niet bij mij, zoek iemand met wie je een klik hebt. Maar blijf er niet mee doorlopen.


Want dan blijft er echt meer arbeidsleed dan liefdesleed…
7 weergaven0 opmerkingen