Wat doet een loopbaancoach? Wat is loopbaanbegeleiding?

Overweeg jij een loopbaancoach in te schakelen? Maar weet je niet precies wat een loopbaancoach nu eigenlijk voor je doet? Een loopbaancoach is een coach die zich specialiseer over alles wat jij kan tegen komen in je werk.


Ik, Corinne, loopbaancoach, help jou als werkende professional een stap verder in je ontwikkeling en carrière. Dat kan betekenen dat je een nieuwe stap zet naar ander werk of dat jij zelf ontwikkelt. Maar altijd zodat jij een gelukkiger mens word en werk hebt dat bij je past. Van een baan hebben die bij je past wordt je een gelukkiger mens omdat je er meer energie en plezier door krijgt. En het recht doet aan wie jij bent als mens en wat jij kan. Simpelweg, je komt thuis uit je werk met energie over voor je man / vrouw, kinderen en anderen. En met voldoening, je hebt vandaag iets moois bereikt of gedaan op je werk! Dat wil jij toch ook?


Een baan vinden die bij je past en een gelukkig mens van wordt klinkt goed. Maar hoe draagt loopbaanbegeleiding daar aan bij? Dit zijn de 7 manieren hoe ik als loopbaancoach jou een stap verder help in je carrière:


1. Een loopbaancoach helpt je keuzes te maken in je carrière als je NIET MEER WEET waar je naartoe wilt ontwikkelen


Jij maakt keuzes in je carrière. Deze keuzes hebben invloed op hoe je carrière of loopbaan zich ontwikkelt. En hoe jij je ontwikkelt. Soms is het maken van een loopbaankeuze alleen moeilijk. Bijvoorbeeld omdat je in een andere levensfase terecht bent gekomen. Je bent bijvoorbeeld net getrouwd, hebt een kind gekregen of verhuisd. Je leven is verandert en daardoor past je baan niet meer. Of jij bent verandert. Je hebt alles geleerd wat er te leren viel in je huidige baan en wil nu een volgende stap maken. Maar weet niet waar naartoe, toch een opleiding, een carrière switch of solliciteren en het bij een nieuwe bedrijf proberen.


Omdat dit spannende en bepalende keuzes zijn kan een loopbaancoachtraject fijn zijn. De loopbaancoach helpt je om op een dieper niveau naar je keuzes opties te kijken. Dat diepere niveau kan zijn wat voor jou belangrijke waarden of waar je talent voor hebt. Verder helpt de loopbaancoach je vooruit te kijken. Hoe ziet je toekomst er uit als je keuze x, y of z maakt? Waar sta je dan over 5 of 10 jaar in je carrière? Door een loopbaancoach sta je langer stil voordat je een loopbaankeuze maakt. En daardoor creëer je dat je een betere keuze maak, die goed doordacht is en voorkomt dat je baan oppakt die niet bij je past.


Langer stilstaan met een loopbaancoach voor die volgende stap in je carrière is dus als een springplank. Eerst dieper zakken, om daarna een mega sprong vooruit te maken in je carrière!


2. Een loopbaancoach brengt expertise mee zodat je SNELLER werk vind dat bij je past


Een loopbaancoach heeft kennis van de arbeidsmarkt en specialiseert zich in de juiste match vinden, welke personen passen bij welke sector en bij welk beroep. Daarnaast heeft een loopbaancoach kennis van sollicitatie processen en kan die je veel tips geven over het schrijven van een brief of voeren van gesprekken. Ook brengt een coach een netwerk mee of leert jouw netwerken. En heeft die verstand van hoe je gerichter kan zoeken. In plaats van eindeloos lang googlen het internet afspeuren. Dat maakt het zoeken naar nieuw werk of nieuwe opleidingen een stuk prettiger en sneller gaan. Zelf neem ik daarnaast nog een stuk HR expertise mee, omdat ik HR adviseur ben. Dit helpt in onze gesprekken omdat ik ook vanuit het perspectief van een werkgevers input kan geven als dat wenselijk is.3. Een loopbaancoach kent en of geeft je opdrachten en testen zodat je zelf beter leert kennen en overgaat tot ACTIE !


Kleine opdrachten en testen kunnen van toegevoegde waarde zijn in een loopbaancoachtraject. Elke loopbaancoachsessie eindigt dan ook met een opdracht of een zelf geformuleerde actie. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan: komende week zoek ik 3 passende vacatures of leg contact met 1 persoon in mijn netwerk. Het kan ook zijn dat je nog in de fase zit van jezelf beter leren kennen. Een test kan dan uitkomst bieden. Denk aan een persoonlijkheidstest, een kernwaarden test of een talententest.


Om je een idee te geven, hieronder een kleine opsomming van testen en opdrachten die ik inzet tijdens in een loopbaancoachtraject:


  • kernwaarden test

  • loopbaananker test

  • brug bouwen (je huidige werk / opleiding / vaardigheden naar ideale baan)

  • favoriete activiteiten brainstorm

  • ontdek je flow

  • DISC of MBTI persoonlijkheidstest

  • kerntalenten spel

  • vaardigheden test

  • energie meter (waar krijg je energie van / wat kost je energie)


4. Een loopbaancoach helpt je na te denken over je toekomst , de toekomst van je werk en je leven … en een antwoord te vinden op de vraag ‘waar sta jij over 5 jaar’


Je kent het vast wel, de bekende vraag in sollicitatiegesprekken: ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar staan?”. Deze vraag voor de meeste van ons een lastige. En zeker niet een vraag om in een gespannen situatie binnen een paar seconden een goed antwoord op te hebben. In een loopbaancoachtraject is deze vraag echter wel heel geschikt. En onder begeleiding van een coach zelfs goed te beantwoorden. Omdat je namelijk aan het begin van een loopbaancoachtraject veel stil staat bij wie je bent en tot nu toe hebt opgebouwd is een natuurlijke stap om te gaan dromen over je toekomst. In een loopbaancoachtraject teken je met elkaar verschillende scenario ś uit. Door waar je nu staat, je wilde dromen en de realiteit onder ogen te komen van de verschillende scenarioś eindigt een loopbaancoachtraject met een duidelijk antwoord op hoe jouw volgende stap je brengt naar waar je over 5 jaar wil staan. Heb je ook gelijk een goed antwoord op die sollicitatievraag…


5. Een loopbaancoach helpt je jezelf beter te leren kennen zodat je gelukkiger wordt in je werk


Een loopbaancoachtraject bestaat uit de 3 stappen: wie ben ik, wat wil ik en wat doe ik. Door met die eerste vraag te beginnen duik je gelijk in de vraag wie jij bent. Maar ook tijdens het traject komen eerdere ervaringen voorbij. Of reflecteer je op feedback die jij krijgt van collegaś of geliefden. Hierdoor jij krijg steeds beter zicht op de kern van wie je bent.


6. Een loopbaancoach helpt je bij verwerking van ontslag, werkeloosheid of vele mislukte sollicitaties


Soms loop je vast in je carrière. Doordat je niet op je plek zit op je werk of door moeilijke omstandigheden in je privéleven. Ontslag, lang werkloos zijn of een grote verandering als een scheiding maakt dat je carriere en ontwikkeling stopt. Een loopbaancoach kan je helpen deze gebeurtenissen een plek te geven zodat je opnieuw in staat bent een volgende stap te maken in je carrière. (De “zodat dat je een nieuwe stap kan maken in je carrière” is heel belangrijk, verwerking vind plaats binnen die context. Een loopbaancoach is geen psycholoog of therapeut en dus ook geen vervanging daarvan. Een goede loopbaancoach zal je hier ook op wijzen. Loopbaancoaching helpt je op een praktischer en lichter niveau om werkervaringen een plek te geven. En kan daarin een hele mooie aanvulling zijn op therapie).


7. Een loopbaancoach heeft jouw (werk)geluk voor ogen


Tot slot, misschien wel het allerbelangrijkste, een loopbaancoach heeft altijd jouw (werk) geluk voor ogen. Het kan heel fijn zijn om iemand te hebben die een tijd lang met je meeloopt en je ziet staan. Een loopbaancoach is er in gespecialiseerd om mensen hun talenten, vaardigheden en mogelijkheden te ontdekken. Waardering en erkenning geven voor wat jij in huis hebt is dan ook altijd onderdeel van een loopbaancoachtraject. Zeker wanneer je zelf al tijd niet meer ziet wat je talenten zijn of niet weet wat je goed kan. En je onzeker bent geworden of werk wel wat voor jou is kan een loopbaancoach je helpen je zelfvertrouwen weer op te bouwen. Daarnaast zal als dat nodig is een loopbaancoach je soms een spiegel voorhouden als die vermoed dat je een keuze gaat maken die jou op de lange termijn niet gelukkig gaat maken in je werk of leven. Dat kan confronterend zijn, maar op de lange termijn je helpen. Verder brengt een loopbaancoach structuur en rust aan in je zoektocht naar werk dat bij je past. Wat veiligheid en de creatieve ruimte geeft voor jou om goede keuzes te maken. Voor jezelf, je ontwikkeling, je omgeving, je carrière en JE GELUK.32 weergaven0 opmerkingen