Werk jij om te leven? Of leef je om te werken?

Bijgewerkt op: 11 nov 2021

Werk jij om te leven of leef jij om te werken?


Een jonge moeder vertelde mij haar verhaal dat ze van 36 uur naar 20 uur was gegaan. Want zo zei ze "ik werk om te leven". En ze vond dat ze die beslissing in alle vrijheid had genomen. Want "zo kon ze meer leven, er meer voor haar kinderen zijn". En ik begrijp dat. We mogen vrij zijn om onze keuzes te maken.


Tegelijk was ik wel nieuwsgierig hoe deze keuze de rest van haar carriere gaat beïnvloeden. Zou ze ook de stap weer terug maken? Hoe gaat ze ontwikkelen? En hoe vrij was ze eigenlijk in haar keuze?


In het boek van Sherl Sandberg kwam ik tijdens het schrijven van mijn eigen boek de uitspraak tegen "vertrekken voordat je vertrokken bent". Het is een fenomeen dat je het vertrek of besluit van iemand om minder te gaan werken al kan zien aankomen. Omdat degene zich minder inzet, niet meer bezig is met ontwikkeling of werkgeluk, promoties aan zich voorbij laat gaan etcetera al voordat je besluit minder te gaan werken. Ik leerde van Sandberg dat de keuze om minder te werken geen vrije keuze is wanneer jij aan het vertrekken bent voordat je vertrokken bent.