top of page

"Zoek slimmer, niet harder" Wetenschap over wat écht werkt en gratis checklist!

Solliciteren en op zoek gaan naar nieuw werk is een tijdrovende klus. Brieven schrijven, linkedIn afstruinen, een goed CV opstellen en reageren op veel vacatures. Er gaan zomaar uren werk inzitten. Is er een manier hoe je dit beter kan doen?


Onderzoek toont aan dat wie meer tijd steekt in de zoektocht naar werk inderdaad meer kans heeft om werk te vinden en ook sneller. Maar niet zoveel meer of sneller, en zeker niet beter. Er is namelijk geen direct verband tussen het werkgeluk dat je krijgt versus de uren die je steekt in je zoektocht. Dit komt omdat veel tijd niet gelijk is aan op een goede manier zoeken.


En dat is waar loopbaancoaching om de hoek komt kijken… In loopbaancoaching leer je op een goede manier zoeken. Wat resulteert in een hogere kans op het vinden van een baan die bij je past en je werkgeluk geeft.


De laatste jaren komt er steeds meer onderzoek naar de kwaliteit van het zoeken naar werk. De strekking is vooral “Zoek slimmer, niet harder”. Het wetenschappelijke onderzoek heeft vier stappen aangetoond voor een slimmere zoektocht naar werk dat past bij jou. Deze 4 stappen zijn:


Stap 1: Formuleer je doelen

Wat wil je bereiken? Een baan vinden die past bij je interesses? Bij je opleiding? Of een baan die je uitdaagt? Of zoek je een organisatie die beter past bij jou waarden?


Stap 2: Maak een planning

Plan uren, dagen of tijden in waarop je gaat zoeken naar werk. Verdiep je in organisaties en hoe LinkedIn werkt. Hierover kan een loopbaancoach je uitleg geven. Of samen met jou een planning opstellen (en je helpen je daar aan te houden).


Stap 3: Krijg grip op je gedrag

Het zoeken naar werk gaat niet via een rechte lijn. Je gaat deadlines van je planning missen, je kan worden afgewezen of gewoon maar niet die baan vinden waar je van aangaat. Het is dan de kunst om grip te houden op je gedrag. Hoe houd je de moed er in? Op welke manier ga je op een gezonde manier om met tegenslag? En hoe blijf je gemotiveerd?


Stap 4: Reflectie

De zoektocht naar werk is een leerproces waar waardevolle lessen uit te leren zijn. Wat maakte dat die afwijzing misschien toch terecht was? Leert het je iets waardoor je nu nog beter weet welke baan past bij jou? Of wat kan het bijstellen van je doelen voor je doen? Misschien is op de langere termijn die perfecte baan wel een optie.


Ook aan de slag met deze 4 stappen? Klik hier om de checklist Zoek slimmer, niet harder! te downloaden. Mocht je meer willen lezen over het wetenschappenschappelijk onderzoek achter deze 4 stappen lees dan het boek “In conflict gaan met je baas … wetenschappers over wat écht werkt” of “#18 Jouw nieuwe job: een schot in de roos? Universiteit Gent”


7 weergaven0 opmerkingen
bottom of page